Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Γαλαξίδι, "Η πολιτεία των ονείρων μου" - του Γ. Κουρεντή



Αφιερωμένη στην ιδιαίτερη και αγαπημένη του πατρίδα, το Γαλαξίδι, είναι η ποιητική συλλογή του κ. Γιώργου Κουρεντή, η οποία εκδόθηκε με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Γαλαξιδιωτών, στον οποίο και δωρίζεται.

Στο υπό τον τίτλο «Η πολιτεία των ονείρων μου» πόνημά του ο συγγραφέας   επιστρέφοντας στις ρίζες  καταθέτει την αγάπη για τη πατρώα του γη και τις ομορφιές που απλόχερα της χάρισε ο Θεός, ζωγραφίζοντας με έμμετρο ποιητικό λόγο   συναισθήματα της ψυχής του, τα οποία ο χρόνος - που κύλισε μέσα απ΄ τα ταξίδια του στα πέλαγα και τη παραμονή του στη ξενιτιά - δεν κατάφερε να σβήσει από τη «γαλαξιδιώτικη» καρδιά του.

Ο Γ. Κουρεντής υπηρέτησε ένα χρέος˙ «Το σκάψιμο στις ρίζες», γράφει στο πρόλογο του βιβλίου του, «ήταν απόλυτα αναγκαίο για ν΄ αναπληρώσει τη φυσική απουσία για ένα ολόκληρο αιώνα της οικογένειας από τη γενέτειρα», ενώ στο επίλογο, η υπόμνηση αυτή του χρέους κι ο καημός βρίσκουν λιμάνι στη κατάβαθη προσδοκία…

«Τώρα που χάϊδεψα κι΄ εγώ του τόπου μου το χώμα
και τη θωριά του έπλασα με το δικό μου χρώμα
σχωρέστε με αν δεν μπόρεσα με τη φτωχή μου πένα
να πλέξω όλα τα καλά πού΄ χε ο Θεός δοσμένα.

Την ταπεινή μου προσφορά, απ΄ της ψυχής τις κρύπτες
σταγόνα μες το πέλαγο του χρόνου υποθέτω
στη πολιτεία τ΄ ονείρου μου, ψηφίδα επαποθέτω
για να σωθεί η μνήμη της στ΄ ονείρου τις ομίχλες…»

  Ο Γιώργος Κουρεντής γόνος παλαιάς ναυτικής οικογενείας στο το Γαλαξίδι, «συνελήφθη» στην Rouen της Γαλλίας, γεννήθηκε στην Αθήνα, βαπτίσθηκε στην Αλεξάνδρεια και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Λονδίνο. Απεφοίτησε από τη Σχολή της Υδρας το 1958, έγινε καπετάνιος το 1966 και ταξίδευσε μέχρι το 1970. Σπούδασε ναυτιλιακά στο Λονδίνο και έκτοτε εργάσθηκε εκεί στο τομέα της ναυτιλίας.

Επέτρεψε στην Ελλάδα το 2000 και στο Γαλαξίδι το 2003 ύστερα από έναν αίωνα απουσίας της οικογένειας από τις ρίζες. Εχει δυό γιούς και τέσσερα εγγόνια. 

2 σχόλια:

  1. Ο Γιώργος Κουρεντής μας παρουσίασε με το γλαφυρό και μεστό λόγο του την ιστορία του Γαλαξιδιού, κατά την επίσκεψή μας στο ναυτικό μουσείο και την ίδια μέρα, μας παρουσίασε το τέμπλο του αγίου Νικολάου και μας ξενάγησε στο λαογραφικό μουσείο . Τον ευχαριστούμε και είναι τιμή μας που τον γνωρίσαμε . Οι Γαλαξιδιώτες είναι τυχεροί που τον έχουν κοντά τους . Επισκεφτήκαμε το Γαλαξίδι στις 30/10/2014 .
    Αγιορείτες από Αθήνα , Τήνο και Θεσσαλονίκη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος με υπέροχη ήρεμη φωνή που σε ταξιδεύει στο χρόνο. Φαίνεται πως αγαπάει τον τόπο αυτόν. Όμορφη ξενάγηση,ενδιαφέρον εκθεματα!Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μάθαμε.Φωτης-Δώρα.15/07/2018.

    ΑπάντησηΔιαγραφή