Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

π. Γεώργιος Πυρουνάκης: Η θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου



Η θεολογία και το έργο του ιερέα παπα – Γιώργη Πυρουνάκη, το πρόσωπο του οποίου συμβόλισε στις 10ετίες του ΄70 και του ΄80 μια ιδιότυπη εκδοχή της λεγόμενης «θεολογίας της απελευθέρωσης» με ελληνικές, οικουμενικές και ορθόδοξες συντεταγμένες, παρουσιάσθηκε χθες βράδυ σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Παιδεία» της πόλης μας. Την αφορμή έδωσε το βιβλίο «π. Γεώργιος Πυρουνάκης: Η θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου» που συνέγραψε η Λαρισαία M.Th. θεολόγος 
εκπαιδευτικός Φωτεινή Οικονόμου και το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός». 


Η συγγραφέας του βιβλίου κ. Οικονόμου τον χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο «capre diem», άνθρωπο που άρπαζε την κάθε μέρα και τη κάθε στιγμή για να προλάβει να προσφέρει βοήθεια στο εμπερίστατο συνάνθρωπο, να δώσει νόημα ζωής αυθεντικά χριστιανικό στη νεολαία, μέσω οργανωμένων κινήσεων στην περιοχή της Ελευσίνας και της ευρύτερης Αττικής που είχαν ως πυρήνα δράσεως το κύτταρο της Εκκλησίας που λέγεται ενορία. 

* Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του 14ου Γυμνασίου Nίκος Παύλου Ph.D., ο οποίος αναφέρθηκε στα επίκαιρα, θεολογικά και κοινωνικά, μηνύματα που μεταφέρει στο σήμερα η θεολογία και το έργο του αείμνηστου αγωνιστή ιερέα παπα – Γιώργη Πυρουνάκη και συνεχάρη τη συγγραφέα για την συμβολή της στο εμπλουτισμό της σύγχρονης ιστοριογραφίας, ενώ ο Μ.Th. θεολόγος καθηγητής Χάρης Ανδρεόπουλος, ανέλυσε την αντιδικτατορική δράση και τις παρεμβάσεις του παπα – Γιώργη ενάντια στις αντικανονικές εκτροπές που σημειώθηκαν στο εκκλησιαστικό χώρο κατά τη περίοδο της Επταετίας, τόσο στη πρώτη (1967 – 1973, επί Ιερωνύμου), όσο και στη δεύτερη φάση αυτής (1973 – 1974, επί Σεραφείμ). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση ανάμεσα στο πάνελ των εισηγητών και του ακροατηρίου. 

[Πηγή: Θεολογικός Σύνδεσμος Λάρισας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου