Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Γυμνάσιο Γαλαξιδίου: Μάθημα Ιστορίας και Πολιτισμού στον "ιερό βράχο" της Ακροπόλεως και στη Βουλή των Ελλήνων

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής
Στον "ιερό βράχο" της Ακροπόλεως
Με τον επικεφαλής του "Ποταμιού" κ. Σταύρο Θεοδωράκη

Την ευκαιρία να δούν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία του απαράμιλλου αρχαίου μας πολιτισμού στον «ιερό βράχο» της αθηναϊκής Ακροπόλεως, καθώς, επίσης, να περιηγηθούν στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων και να ενημερωθούν για την ιστορία του και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ως θεσμού του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, είχαν οι μαθητές του Γυμνασίου Γαλαξιδίου στο πλαίσιο μονοήμερης εκπαιδευτικής τους εκδρομής στην Αθήνα.

Πρώτος σταθμός της επισκέψεως ήταν ο «ιερός βράχος», όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν στους αφιερωμένους στη Αθηνά ναούς του Παρθενώνα, του Ερεχθείου, στα Προπύλαια και στα λοιπά μνημεία που συνθέτουν τον «ιερό βράχο». Δεύτερος σταθμός το παρακείμενο, υπερσύγχρονο, Μουσείο που φιλοξενεί στους χώρους του μοναδικά αριστουργήματα, πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασσικής ελληνικής τέχνης.
Στο μουσείο, το οποίο αποτελεί ένα κόσμημα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και στον 14.000 τετραγωνικών μέτρων εκθεσιακό χώρο του φιλοξενούνται 4.000 περίπου εκθέματα – μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της αρχαίας Ελλάδας, οι μαθητές έχοντας ως συνοδούς τους καθηγητές του σχολείου Χάρη Ανδρεόπουλο, θεολόγο, Πέτρο Χαρίτο, φιλόλογο, Ελένη Δημητρέλλου, φιλόλογο και Μαρία Κούσκουρη, γεωλόγο, βίωσαν  ένα διαφορετικό μάθημα. Ένα βιωματικό μάθημα διαθεματικής προσεγγίσεως για την αρχαία Θρησκεία, την αρχαία Ιστορία, και το αρχαίο κάλλος, όπως αυτό αποτυπώνεται στις γλυπτές δημιουργίες. Τα ευρήματα του Μουσείου ταξινομούνται σε τρείς ορόφους με όχι τυχαία ανηφορική διάταξη, η οποία θυμίζει την ανάβαση του “ιερού βράχου”. Στη βάση (ισόγειο) στεγάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από τα μεγάλα ιερά που ιδρύθηκαν στις πλαγιές του “ιερού βράχου”, όπως είναι το ιερό της Νύμφης, το αμφίγλυφο του Τηλέμαχου από το Ασκληπιείο. Με μία εντυπωσιακή γυάλινη σκάλα φτάνει ο επισκέπτης στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι. Προπομπός είναι τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γλυπτά του αετώματος του Εκατόμπεδου, του πρώτου ναού της θεάς Αθηνάς στην Ακρόπολη. Εδώ εκτίθενται οι  Κόρες, οι Κούροι, οι Ιππείς της Αρχαϊκής περιόδου και τα γλυπτά της Γιγαντομαχίας από τα αετώματα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς Πολιάδος. Σε ειδικό υπερυψωμένο βάθρο μπορεί κανείς να θαυμάσει τις πέντε Καρυάτιδες (η έκτη βρίσκεται ακόμη στο Βρετανικό Μουσείο, κλεμμένη, όπως και άλλα μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα, από τον λόρδο Ελγιν) και για πρώτη φορά να παρατηρήσει την πίσω όψη τους που είναι ξεχωριστή για την καθεμία.
Στο δεύτερο όροφο δεν υπάρχουν εκθέματα αλλά διάφοροι βοηθητικοί χώροι με σημαντικότερους το πωλητήριο και το εστιατόριο – αναψυκτήριο με τον εξώστη του. Ο τρίτος και τελευταίος όροφος περιλαμβάνει ένα κεντρικό χώρο και περιμετρικά του την αίθουσα του Παρθενώνα. Από δω ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει από τη γυάλινη τζαμαρία το κτίσμα του Παρθενώνα στον Ιερό Βράχο και τα αντίστοιχα γλυπτά στο αίθριο της αίθουσας. Εδώ εκτίθεται η ζωφόρος του ναού με τα σωζόμενα γλυπτά, τα αυθεντικά (όσα βρίσκονται στην Ελλάδα) και με τα αντίγραφα (για όσα υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο). Εδώ οι μαθητές μπόρεσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της κλοπής που έχει συντελεστεί, αφού το μεγαλύτερο μέρος έχουν βίαια αποσπαστεί και μεταφερθεί στο Βρετανικό Μουσείο και προέβησαν σε μελαγχολικά σχόλια παρατηρώντας τα διαμελισμένα γλυπτά. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο τσιμεντένιο πυρήνα του Μουσείου, η ανάπτυξη των μορφών των αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για το γλυπτό διάκοσμο  του Μουσείου.
Τρίτος και τελευταίος σταθμός της εκδρομής ήταν η επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Εκεί οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και περιηγήθηκαν στην αίθουσα της ιστορικής εκθέσεως για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας καθώς και στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Ολομελείας της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπου τους έγινε ενημέρωση για το νομοθετικό έργο των βουλευτών ως εκπροσώπων του λαού και του Εθνους.  Κατά την είσοδο στο Κοινοβούλιο μαθητές και καθηγητές συνάντησαν τον επικεφαλής του πολιτικού κόμματος «Το Ποτάμι» κ. Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το τυχαίο αντάμωμα και τους καλωσόρισε εκφράζοντας τις ευχές του, στους μαθητές για καλή πρόοδο στα μαθήματά τους και στους καθηγητές για καλή δύναμη στα καθήκοντά τους.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου