Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Γυμνάσιο Γαλαξιδίου: Mάθημα για την εκκλησιαστική τέχνη στο ναό του Αγ. Νικολάου

                                                                (Photo by G. Bouzinekis)
Εντός ναού περί τέχνης σε τρείς διαστάσεις

Για τη βυζαντινή και τη δυτική τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική, σ΄ έναν ιερό ναό που συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία της ορθόδοξης και ρωμαιοκαθολικής χριστιανικής παράδοσης και συγκεκριμένα τον περίφημο και πανέμορφο ναό του Αγίου Νικολάου Γαλαξιδίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου της ιστορικής κωμόπολης, κάνοντας το μάθημά τους εντός του ναού.
Στο πλαίσιο μιας διαθεματικής προσέγγισης συνεργάσθηκαν για το βιωματικό αυτό μάθημα τρείς καθηγητικές ειδικότητες και ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί του μαθήματος των Θρησκευτικών Χάρης Ανδρεόπουλος (ΠΕ01), των Εικαστικών Ναταλία Βάβουρα (ΠΕ08) και Μαθηματικών Γιάννα Γκούλτα (ΠΕ03), ενημερώνοντας σφαιρικά και πολυεπίπεδα του μαθητές του σχολείου για την ιστορία του ναού και των στοιχείων του λατρευτικού του πλούτου, που τον κάνουν ξεχωριστό σε πανελλήνιο επίπεδο.
Για την ιστορία του ναού – τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου - που αποτελεί την “ιερή κορωνίδα” του Γαλαξιδίου από το 1900, υψώνεται μεγαλόπρεπος στη κορυφή της πόλης Γαλαξιδίου και είναι ορατός από στεριά και θάλασσα μίλησε ο θεολόγος κ. Χάρης Ανδρεόπουλος, εστιάζοντας στο τέμπλο που ανήκει στα αριστουργήματα της ξυλογλυπτικής τέχνης του 19ου αιώνα. Κατασκευάσθηκε τη δεκαετία 1840 – 1850 από ομάδα Ηπειρωτών ξυλογλυπτών, σε ξύλο οξειάς που το έφερναν Γαλαξιδιώτες ναυτικοί και είναι τεχνοτροπίας “μπαρόκ” (baroque). Kυριαρχείται από παραστάσεις και γεγονότα τα Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης πραγματικά θεόπνευστες στη σύλληψη και ασυναγώνιστες στη τεχνική τους εκτέλεση. Στην ιστορία της κατασκευής του τέμπλου αναφέρθηκε και ο ιεροψάλτης του ναού και θεολόγος κ. Μανώλης Μάλλιος που είχε την ευγενή καλοσύνη να υποδεχθεί τους καθηγητές και τους μαθητές του Γυμνασίου και να διευκολύνει τη διεξαγωγή του βιωματικού μαθήματος.
Η καθηγήτρια Εικαστικών κ. Ναταλία Βάβουρα αναφέρθηκε στις διαφορές της αγιογραφικής τεχνοτροπίας των εικόνων που υπάρχουν στο ναό, τονίζοντας τον μυστικό και ασκητικό χαρακτήρα της ορθόδοξης και τον “νατουραλιστικό” της δυτικής. Σημειώνεται ότι στο ναό υπάρχει πλήθος εικόνων δυτικής τεχνοτροπίας που προέρχονται από δωρεές ναυτικών που ταξίδευαν σε χώρες της δύσης μεταφέροντας στο τόπο τους και στο ναό και τη σχετική πολιτιστική εκκλησιαστική παράδοση της δυτικής χριστιανοσύνης. Τέλος, η μαθηματικός του σχολείου κ. Γιάννα Γκούλτα επεσήμανε τα χαρακτηριστικά της στερεομετρικής σχηματοποίησης του τέμπλου και των δυτικής τεχνοτροπίας εικόνων, ως απότοκα της δυτικής επιρροής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα οι ανά τον κόσμο Γαλαξιδιώτες συνεχίζουν να προσφέρουν για το ναό, στη χάρη του προστάτη του Αγ. Νικολάου. 
* H διευθύντρια του Γυμνασίου Γαλαξιδίου κ. Βάντα Καραμανώλη και οι καθηγητές του σχολείου ευχαριστούν τον προϊστάμενο του ναού πρωτ. π. Κων/νο Μάλλιο για την συνεργασία στη διεξαγωγή του μαθήματος στο ναό, ενός μαθήματος το οποίο οι μαθητές ιδιαίτερα το χάρηκαν μέσα από την εμπειρία της βιωματικής μάθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου