Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ενημερωτικό Σημείωμα του Συμβούλου Θεολόγων (ΠΕ01) Φωκίδας για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών (2016 - 2017) βάσει των νέων Προγραμμάτων Σπουδών


Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Δρ. Δημήτριος Φύκας κοινοποίησε στα σχολεία το το υπ΄ αριθμ. 669/16-0902016 Ενημερωτικό Σημείωμά του σχετικά με την εφαρμογή από τη τρέχουσα σχολική χρονιά (2016 – 2017) των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών Γυμνασίου και Λυκείου:

"Αγαπητοί μου συνάδελφοι και συνεργάτες, Εύχομαι με όλη μου την καρδιά καλή χρονιά, υγεία προσωπική και οικογενειακή, ευτυχία, δύναμη και καρποφορία στο δύσκολο λειτούργημα που επιτελείτε.

Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων θέλω να σας απασχολήσω για τα κάτωθι:
Από φέτος, δηλ. το σχολικό έτος 2016-17, για τη διδασκαλία του μαθήματός μας, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, εφαρμόζεται το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, τόσο για τα Θρησκευτικά Δημοτικού - Γυμνασίου (Απόφαση 143575/Δ2/07-09-2016, ΦΕΚ 2920Β΄/13.09.2016) όσο και Λυκείου (Απόφαση 143579/Δ2/07-09-2016, ΦΕΚ 2906Β΄/13.09.2016), σε αντικατάσταση του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών και των Αναλυτικών Προγραμμάτων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (2003), καθώς και του Αναλυτικού Προγράμματος του Λυκείου (1998), ως προς τα τμήματά τους που αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών, αντίστοιχα.

Για τον σκοπό αυτό θα αποσταλούν σχετικές Οδηγίες από το Υπουργείο εντός των ημερών, τις οποίες πρέπει να μελετήσετε και να εφαρμόσετε. Στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ έχουν ήδη αναρτηθεί τα ΠΣ, οι Οδηγοί Εκπαιδευτικού καθώς και τα προτεινόμενα διδακτικά υλικά και μέσα. Σύντομα όλα αυτά, κατά πληροφορίες του ΙΕΠ, θα φιλοξενηθούν σε μια νέα διαδραστική και πλούσια ιστοσελίδα, η οποία θα υποστηρίξει και το έργο τής επιμόρφωσής σας.
Είμαστε εδώ όλοι επί το έργο τού μαθήματός μας και πασχίζουμε για το καλό αυτού μέσα στο σύγχρονο σχολείο. Κανείς δεν περισσεύει, οι διαφωνίες και οι διαφοροποιήσεις μας δεν πρέπει να γίνονται αφορμή για διάσπαση και υποτίμηση του παιδαγωγικού και θεολογικού μας έργου στην εκπαίδευση.

Είμαστε όλοι διαρκώς επί το έργο, για να δούμε ενδεχόμενα ζητήματα που μπορούν να ανακύψουν κατά την εφαρμογή των νέων ΠΣ, των νέων ενδεχομένως αναγκών που θα προκύψουν, ώστε να προτείνουμε την περαιτέρω βελτίωσή τους, αφού τα δοκιμάσουμε στην πράξη και όχι απλώς στη θεωρία.

Στο απώτερο μέλλον θα ακολουθήσει και σχετικό σεμινάριο.


Παρακαλούνται οι κ. κ. Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων των περιοχών μετάθεσης Ευρυτανίας, Φθιώτιδας & Φωκίδας, Καρδίτσας & Tρικάλων να ενημερώσουν ενυπογράφως τους Θεολόγους των σχολείων τους, ώστε να εφαρμόσουν στην πράξη από εδώ και εξής τα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Με ευχές για καλή σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στο έργο σας, 

Ο Σχολικός Σύμβουλος Δρ. Δημήτριος Ε. Φύκας"

2 σχόλια:

  1. Θρησκευτικά με παντομίμες, Σιδηρόπουλο και ... Rihanna περιμένετε να διδάξουμε τα παιδιά ? Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι υποχρεωτικό... Ο κάθε Θεολόγος διαλέγει το (διδακτικό) υλικό που θεωρεί ως το καλύτερο για τους μαθητές. Είναι, συνεπώς, θέμα επιλογής, σ΄ ένα πρόγραμμα "Διαδικασίας", όπως έχει χαρακτηρισθεί το νέο Πρόγραμμα Σπουδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή