Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η Παναγιά του Ελικώνα: Ιερά Μoνή Eυαγγελιστρίας Βοιωτίας

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αθανάσιου Καραπέτσα, Η Παναγιά του Ελικώνα: Ιερά Μoνή Eυαγγελιστρίας Βοιωτίας στη νέα σειρά των εκδόσεων MαϊστροςΤο Ζωντανό Ποτάμι .

Το βιβλίο το οποίο περιέχει 102 έγχρωμες φωτογραφίες και πολύτιμο αρχειακό υλικό προλογίζει ο μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος σκιαγραφεί τα βασικά χαρακτηριστικά της ιστορίας των μοναστηριών στη Βοιωτία, μέσα από ευνοϊκές και δύσκολες ιστορικές περιόδους, σε μια θεώρηση που φωτίζει πολλά ζητήματα για τις σημερινές σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας. Επίσης και ο σεβ. μητροπολίτης Γεώργιος, στον δικό του πρόλογο, αναπτύσσει το μείζον θέμα της σχέσης των μοναστηριών με την ενορία, την τοπική εκκλησία και την κοινωνία.

Ο συγγραφέας κ. Αθανάσιος Καραπέτσας ζωντανεύει την ιστορία σε μια γλαφυρή αφήγηση που συνδυάζει την αγάπη και τη ζεστή καρδιά με την επιστημονική ιστορική τεκμηρίωση. Η θαυματουργική μεταστροφή του Τούρκου σερασκιέρη Μουκαντά. Οι επαναστατικές μέρες των δίσεκτων χρόνων της σκλαβιάς... Το βίαιο κλείσιμο επί Βαυαροκρατίας... Η περιπέτεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου... Η αυταπάρνηση και αγιοσύνη των μοναχών. Η νεότερη ζωή της μοναστικής κοινότητας από το 1959, με τη θαυμαστή προσωπικότητα της μακαριστής γερόντισσας Ανθούσας, της «πρυτάνεως» του γυναικείου μοναχισμού στη Βοιωτία. Μέσα από το βιβλίο μπορεί εξάλλου να γνωρίσει κανείς σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του μοναχισμού στη νεότερη Ελλάδα. Εκτός από το πνευματικό, καλλιτεχνικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον του βιβλίου αναπτύσσονται ζητήματα που άπτονται ακόμα και πολιτικοκοινωνικών θεμάτων, όπως αυτό της μοναστηριακής περιουσίας, της ερήμωσης των μοναστηριών επί Όθωνος, της στάσης των μοναστηριών στον αγώνα του 1821 και στη νεότερη αντίσταση.

Σε απόσταση 1 περίπου ώρα από την Αθήνα, και σε έναν τόπο μαγευτικό, δίπλα στο συνεδριακό κέντρο της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, το φιλόξενο αυτό μοναστήρι προσφέρεται για επίσκεψη και γνωριμία. Ένας τόπος ορεινός, μαγευτικός, φιλόξενος, όπου είναι ζωντανή η παρουσία της Παναγίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου