Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

"Η Πατερική διδασκαλία για την αγωγή των νέων και ο εκπαιδευτικός Θεολόγος"


Τη περασμένη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του  Γυμνασίου Άμφισσας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Επιμορφωτικό Σεμινάριο των Θεολόγων εκπ/κών του Νομού Φωκίδας από τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων των νομών: Ευρυτανίας, Φθιώτιδας & Φωκίδας, Καρδίτσας & Τρικάλων, με έδρα τη Λαμία, Δρ. Δημήτριο Ε. Φύκα, ο οποίος ήταν και εισηγητής του Σεμιναρίου, με θέματα: «Η αγωγή των νέων κατά τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας και ο εκπαιδευτικός Θεολόγος - Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου στο μάθημα των Θρησκευτικών».
                        Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Βλασίου  και ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Στερεάς Ελλάδας Δρ. Δημήτριος Τζωρτζόπουλος, οι οποίοι έκαναν χαιρετισμό και παρακολούθησαν την εισήγηση του κ. Σχολικού Συμβούλου.
                        Ο κ. Σύμβουλος επιγραμματικά τόνισε ότι η αγωγή των νέων είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας τόσο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς όσο και για όλη μας την κοινωνία. Το όλο θέμα της αγωγής των νέων πρέπει να αντιμετωπίζεται από το σχολείο με ιδιαίτερη επιμέλεια και υπευθυνότητα. Οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας ζώντας μέσα στη χάρη του Θεού, δηλαδή μέσα στη χάρη του Αγίου Πνεύματος είναι και θα είναι για πάντα οι διαχρονικοί μας σύμβουλοι για μια αληθινή αγωγή των νέων μας. Η ορθόδοξη παιδεία έχει ως κύριο μέλημά της τη θέωση του ανθρώπου. Συνεπώς το ενδιαφέρον της στρέφεται στην καρδιά και όχι στη ξηρά λογική. Βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία της αληθινής κατά Θεόν παιδείας είναι η ταπείνωση, η αγάπη, η ελευθερία και ο σεβασμός του ανθρώπινου προσώπου. Στην ορθόδοξη χριστιανική αγωγή ο άνθρωπος αισθάνεται τον ίδιο τον Χριστό να συνομιλεί μαζί Του, γι’ αυτό ο άνθρωπος καλείται, σύμφωνα με τον αοίδιμο γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη, να γαντζωθεί στον Χριστό, ώστε να καταλαγιάσει η ταλαιπωρημένη ψυχή του και να κερδίσει τη σωτηρία. Ο άνθρωπος σύμφωνα με τους Τρεις Ιεράρχες, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τους θεοειδείς γέροντες της εποχής μας Παΐσιο Αγιορείτη και Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νόημα και σχέδιο ζωής. Οι άγιοι Πατέρες επιθυμούν οι νέοι να είναι άνθρωποι αγάπης, πιστοί στον Θεό, σεμνοί, ηθικοί, ελεύθεροι, φιλάνθρωποι και ενάρετοι. Ενώ οι εκπαιδευτικοί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, φωτεινά παραδείγματα για μίμηση, δηλαδή άγιοι, πνευματικοί οδηγοί, οι οποίοι θα βλέπουν στα πρόσωπα των μαθητών τους τον ίδιο τον Θεό. Κάθε εκπαιδευτικός Θεολόγος πρέπει να πείθει, να προσελκύει, να εμπνέει, να γνωρίζει τις ψυχικές λειτουργίες της προσοχής, του ενδιαφέροντος και της μνήμης, να μην είναι εγωιστής, είρωνας, αλαζόνας, υπερπροστατευτικός, να μην διακρίνεται για το εξουσιαστικό του ύφος, να μην περιαυτολογεί, να έχει πνεύμα μαθητείας, να είναι ταπεινός, να γνωρίζει τις ατέλειές του, να είναι επιεικής, να επιδεικνύει δημοκρατικό πνεύμα, να είναι απλός, απονήρευτος, ειλικρινής, άδολος, να ανακαλύπτει την εσωτερική ομορφιά των μαθητών του, δεν θα πρέπει να είναι φορτικός και πιεστικός, αλλά φιλόστοργος. Οι άγιοι γέροντες της εποχής μας Παΐσιος και Πορφύριος επίμονα μάς τονίζουν ότι οι νέοι, τα παιδιά μας, δεν σώζονται ούτε με συμβουλές, ούτε με πειθαρχία, ούτε με αυστηρότητα παρά μόνο με την ταπείνωση και την αγία ζωή των γονιών και των διδασκάλων τους. Οι νέοι μας ιδιαίτερα σήμερα έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς αγίους που διαθέτουν πολλή αγάπη, που δεν φοβερίζουν, ούτε περιορίζονται στη διδασκαλία, αλλά θα δίδουν καθημερινά άγιο παράδειγμα και προσευχή. 
                        Οι εκπαιδευτικοί Θεολόγοι που πήραν μέρος, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εισήγηση η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα. Μετά τη λήξη της εισηγήσεως  ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή αρκετών  συναδέλφων γύρω από το μάθημά μας, η οποία αφορούσε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου και δόθηκαν σχετικές οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου