Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Μήνυμα του Μητροπολίτου Φωκίδος για την νέα σχολική χρονιά

Αποτέλεσμα εικόνας για μητροπολίτης φωκίδος θεόκτιστος


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος επί τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς απηύθυνε το εξής μήνυμα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων:

* Προς τους Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς των σχολείων μας
Αγαπητοί μου Διδάσκαλοι και Καθηγητές,
Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2016-2017 επιθυμώ να σας εκφράσω τα αισθήματα συμπαράστασης της Εκκλησίας μας για σας, που υπηρετείτε στον χώρο της Παιδείας, τον τόσο σημαντικό για το μέλλον του τόπου μας.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ όσους στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την πατρίδα μας εργάζονται με υπευθυνότητα μέσα στο σχολείο και αντιστέκονται στην αλλοτρίωση ενός συστήματος που υποτιμά την αξία του δασκάλου και της διδαχής.
Προσωπικά προσεύχομαι η Χάρις του Θεού να ενισχύει τον αγώνα σας, έτσι ώστε σε πείσμα των καιρών η συμβολή σας στο χτίσιμο της αγωγής των παιδιών μας με τα ιδανικά του Γένους να συνεχίσει να είναι ευεργετική και καρποφόρα.
Με τιμή και εγκάρδιες ευχές
Ο Μητροπολίτης σας
† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος
* Προς τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας
Αγαπητά μου παιδιά,
Καθώς το σχολικό σας περιβάλλον σάς υποδέχεται μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, η Εκκλησία μας που είναι για όλους μας ένα πνευματικό σχολείο, τελεί τον Αγιασμό και ζητά για σας την ευλογία του Θεού για επιτυχία και πρόοδο στις προσπάθειες αυτού του νέου σχολικού έτους.
Είναι αλήθεια βέβαια ότι στην εποχή μας υπάρχουν αρκετοί που λησμόνησαν ή δεν αντιλαμβάνονται ότι η ευλογία του Θεού και η πίστη του ανθρώπου είναι εγγύηση για να έχει κανείς πραγματική επιτυχία και αληθινή γνώση στη ζωή του. Είναι δυστυχώς κι αυτό ένα θλιβερό αποτέλεσμα της «κρίσης» που μαστίζει την παιδεία μας, για την οποία ακούμε τόσος λόγος να γίνεται, αλλά ελάχιστοι αντιστέκονται ηρωικά στην μεθοδευμένη κατεδάφισή της.
Σε μια εποχή που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα και οι διάφοροι πανίσχυροι παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς ασκούν εξουσία στα έθνη και στους λαούς, το ελληνικό σχολείο αποτελεί ένα από τα τελευταία κάστρα αντίστασης και ελπίδας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο η παιδεία όσο και η Εκκλησία μας δέχονται επιθέσεις, αυτός είναι ο λόγος που αποκεφαλίζονται οι παραδοσιακές μας αξίες και που ονομάζεται από κάποιους «πρόοδος» η καταστροφή των στοιχείων και των δεσμών που μας ενώνουν μεταξύ μας.
Αν η δική σας γενιά επιβαρυνθεί με ένα δυσβάστακτο όγκο γνώσεων, πληροφοριών και μαθησιακών υποχρεώσεων, αλλά ταυτόχρονα μισήσει τη μόρφωση, αν η δική σας γενιά χάσει την ουσία της γνώσης, την ευθυκρισία, το νόημα της Πίστης, τα διδάγματα της Ιστορίας, την ευχέρεια στη χρήση της ελληνικής μας γλώσσας και σκέψης, τότε θα καταντήσει μια μάζα ευκολοκυβέρνητη, μια γενιά πιο αδύναμη και πιο αυτοκαταστροφική από τις προηγούμενες.
Αγαπητά μου παιδιά,
Ως Μητροπολίτης σας θέλω να πιστεύω ότι στην τοπική μας κοινωνία υπάρχουν αρκετοί υπεύθυνοι γονείς και αξιόλογοι καθηγητές που αγωνίζονται σε πείσμα των καιρών να σας προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν. Αυτοί που έχουν αντιληφθεί ότι πραγματικό σχολείο δεν είναι η ποσότητα των γνώσεων, αλλά η ποιότητα των αξιών και των οραμάτων, είναι η ανθρωπιά, η ενσυνειδησία, η ενότητα, η καλοσύνη.
Ακολουθείστε τις καλές συμβουλές, τις οδηγίες και το παράδειγμά τους. Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία και τις οθόνες επιλεκτικά, με μέτρο και σύνεση, μην τις αφήνετε να μολύνουν την καθαρότητα της σκέψης και της καρδιάς σας, μην τις αφήνετε να καταργούν την πολύτιμη φυσική επικοινωνία μεταξύ σας.
Να ξέρετε ότι η Εκκλησία μας, ακόμα και αν απαγορευθεί η επίσημη παρουσία της κοντά σας, θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλάι σας, θα προσεύχεται για την αληθινή σας πρόοδο και θα μαρτυρά την Αλήθεια.
Με όλη μου την αγάπη
Ο Μητροπολίτης σας
† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου