Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Λουκάς Παπαδήμος: Από τη Δεσφίνα Φωκίδας ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας


O νέος ενδολοδόχος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα, κατάγεται από την γη των Φωκιέων και συγκεκριμένα από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και έχει κάνει σπουδαία, διεθνή  καρριέρα  ως  οικονομολόγος. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.  Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.

Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Τον Νοέμβρη του 2011 μετά την συνάντηση και καταρχήν συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, το πρόσωπό του αναφέρθηκε στον Τύπο ως η επικρατέστερη επιλογή για την πρωθυπουργία της χώρας κατά την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

* Σήμερα Πέμπτη, 10/11/2011, πριν από λίγη ώρα από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διέρρεε ότι για το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου επήλθε συμφωνία ανάμεσα στους κ.κ. Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αντ. Σαμαρά (NΔ) και Γ. Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) και κατόπιν τούτου αναλαμβάνει τη πρωθυπουργία της χώρας. Μέχρι το απόγευα αναμένεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της νέας, υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο, κυβέρνησης της χώρας, η οποία θα ορκισθεί αύριο Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου