Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Εκοιμήθη ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής του ΑΠΘ Δαμιανός Δόϊκος

Εκοιμήθη σήμερα στη Θεσσαλονίκη πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ Δαμιανός Δόικος, γνωστός  για τη σπουδαία διδακτική του προσφορά στα θεολογικά γράμματα και το πλούσιο συγγραφικό του έργο στη Παλαιά Διαθήκη.  

Ο εκλιπών, που καταγόταν από το Αργος Ορεστικό της Καστοριάς, υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ που προέκυψε με την εφαρμογή του Νόμου 1268/82 για την Ανώτατη Εκπαίδευση και επωμίστηκε το βάρος της οργάνωσής του. Με δικές του πρωτοβουλίες και επισκέψεις σε διάφορα Πατριαρχεία, έδωσε διεθνή αίγλη και προβολή στο Τμήμα. Οργάνωσε Αναγνωστήριο στη Σχολής  αλλά και αίθουσα Βιβλικού Μουσείου το οποίο κόσμησε με προσωπική εργασία και κόπο. Οι παλαιότεροι θυμούνται το γνήσια δημοκρατικό ήθος με το οποίο ασκούσε πάντοτε τη διοίκηση έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο την ενότητα και συνεργασία όλων, διδακτικού προσωπικού και φοιτητών.

Η επιστημονική του παραγωγή συνοδεύτηκε από πρωτοποριακή για την ελληνική βιβλιογραφία έρευνα και τα μελετήματά του είναι διαχρονικό βοήθημα για φοιτητές και μελετητές της Γραφής. Αν θα έπρεπε να υπογραμμιστεί ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του συγγραφικού του έργου, αυτό θα ήταν η μέριμνά του ώστε η ερμηνεία των Γραφών να μην είναι μια στείρα ακαδημαϊκή προσέγγιση, αποκομμένη από τη διακονία του πληρώματος της Εκκλησίας, αλλά να την υπηρετεί και να αφουγκράζεται τις ανάγκες της.

* Η εξόδιος ακολουθία του θα ψαλεί αύριο Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου στις 12 μ. στον μητροπολιτικό ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Καλαμαριάς και τον αποχαιρετιστήριο λόγο θα εκφωνήσει ο μαθητής του μεταστάντος, παλαιοδιαθηκολόγος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Μιλτ. Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου